Go to footer

Lubię piwo, wódkę, denaturat

Tu można wyjść na papierosa. UWAGA, ŚMIERDZI SPAMEM.

Lubię piwo, wódkę, denaturat

Postprzez Kannagi » 13 maja 2013, o 03:44

Kać założyła kącik z żarciem, więc ja, pijus pospolity, nie byłabym sobą, gdybym nie wyskoczyła z alkoholem.

Szalenie uwielbiam nowe smaki. Owszem, lubię się lekko wstawić, ale to jest mniej istotna część picia. Ważne są smaki i kosztowanie. Potrafię wydać zdecydowanie zbyt dużo nawet za małą buteleczkę alkoholu po to, by sprawdzić, jak to to smakuje. Zwykle potem pluję sobie w brodę, bo smakuje tak sobie, ale zaspokojenie ciekawości jest chyba warte każdej ceny.

Nie pijam już raczej czystej. Owszem, są przypadki, impreza, te sprawy - pociągnę z kielicha, ale to jak już konieczność towarzyska tego wymaga, a nie ma nic innego. Niby wódka nie ma smakować, ale nie lubię pić i jeść rzeczy, które mi nie smakują. Wybrzydzam też na część kolorowych i różne inne cuda. Wino jest dobre, ale tylko z odpowiednią ilością sera pleśniowego do zagryzienia. Piwo tak, ale gdy odchodzi od głównego nurtu - Lechy, Tyskie, Żubry i inne cuda pijam, gdy w knajpie nie ma nic innego. Likiery po kieliszku robią się za słodkie. Całkiem lubię rum, ale najlepsze są kolorowe driny. Gin z tonikiem smakował mi raz w życiu - puszkowana wersja w Petersburgu, zwykle na samą myśl o toniku robi mi się niedobrze. Najlepsze są drinki z rumem, potem z kolorowymi wódkami, następnie z whiskey. Lubię anyż i cudaczne dodatki póki nie są tonikiem. Tequila w moim przypadku odpada, póki uwzględnia żarcie soli. Nienawidzę soli.

W przyszłości skrzywdzę Was kącikiem piwnym, ale może to nie tak na wstępnie :banana2: Polecicie coś dobrego?
Kust er mich? wol tûsentstunt,
tandaradei,
seht wie rôt mir ist der munt!

Filmy & Książki & Manga i anime & Facebook

Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa.

Cain || Flavius ||Syriusz || Will || Eilian || Lythia || Nalinne || Ysbail || Shizuka || Erion
Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Re: Lubię piwo, wódkę, denaturat

Postprzez mawako » 31 sie 2013, o 15:37

mleko + Malibu = mleko kokosowe <3
mleko + Soplica orzechowa = coś a la Monte
— Czy (...) był żonaty? — zapytał.
— Nie, sir. Mieszkał z rodzicami przy Nowej Szewskiej.
Rodzice, pomyślał Vimes. Jeszcze gorzej.
— Ktoś ich już zawiadomił? Tylko mi nie mów, że Nobby. Nie chcemy przecież powtarzać tego idiotyzmu z „Założę się o dolca, że jest pani wdową Jackson”.

Terry Pratchett, Straż nocna
mawako

Postprzez Kannagi » 29 sty 2014, o 00:18

Wpadłam dziś do sklepu z piwem. Usłyszałam dziwne hasło "piwo lawendowe, bezchmielowe". Zabrzmiało egzotycznie.

Kormoran wydał "Gruit Kopernikowski" z okazji swojego 20-lecia oraz Roku Kopernikowskiego. Piwo jasne, nieflitrowane, pasteryzowane. Pomysł inspirowany był cytatem z listu dotyczącym Mikołaja Kopernika: "Czy zdrada może mieć lawendowy smak?" Cała historia jest dostępna tutaj.
Brzmi ciekawie, smakuje... Cóż, dziwnie. Przede wszystkim ni cholery jak piwo. Czuć lawendę - do tej pory nie miałam pojęcia, jak lawenda smakuje, ale każdy, kto choć raz poczuł ten zapach, od razu go skojarzy. Dziwne, ciekawe, ale jakoś dupy nie urywa. A kosztuje 6,50 w Złotych Tarasach.
Lepiej wypada kupione do kompletu Amber z kwiatem czarnego bzu. Mocniejsze, robione przez browar w Kolbudach (ha! Ja wiem gdzie to jest!) Jak ktoś lubi piwa smakowe - bardzo dobry wybór. Ciekawe, smaczne, jasne pasteryzowane piwo regionalne. Butelka w sklepie w Złotych - 4,60. Moim zdaniem warto jeśli ktoś, jak wspomniałam, lubi smakowe. A czarny bez jest pyszny i nadaje całości bardzo interesujący smak. Godne zapamiętania na przyszłość ;D
tandaradei,

Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa.

Cain || Flavius ||Syriusz || Will || Eilian || Lythia || Nalinne || Ysbail || Shizuka || Erion
Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Mister Z » 4 lut 2014, o 20:27

Gin z Tonikiem (i limonką). Dwa najohydniejsze trunki które razem smakują po prostu genialnie! (Przynajmniej jak na moje przeżarte kubki smakowe :P )
Mister Z

Postprzez Kannagi » 5 lut 2014, o 03:39

Tylko raz mi to połączenie smakowało - w Rosji mają puszkowane drinki (zamiast piwa w puszce kupujesz gin z tonikiem) i to było dobre. A tak nigdy jakoś nie udało mi się trafić w dobrą proporcję czy co...
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Mister Z » 6 lut 2014, o 12:08

U nas też takie puszki można było kiedyś spotkać, ale osobiście nie próbowałem. Piłem kiedyś Whisky z Colą i to nawet było dobre, ale whisky z puszki to trochę obciach :P
A skoro mamy wbrew pozorom nadal sezon zimowy, to jeszcze herbata z rumem jest genialnym pomysłem!
Mister Z

Postprzez Kannagi » 6 lut 2014, o 12:35

E tam obciach. Piłam z puszki szampana z truskawkami i było absolutnie zajebiste ;D I energetyki z alkoholem, mniam. Prawdę mówiąc, żerowałam tylko na tym, bo piwa były jakieś takie... Mocno średnie.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Mister Z » 7 lut 2014, o 17:26

Ale butelki w domowym barku dużo ładniej się prezentują :D No i jeszcze kryształowa karafka daje +5 do smaku :P
Mister Z

Postprzez Bloo » 7 lut 2014, o 17:33

A do tego specjalne kryształy odpowiednie do rodzaju alkoholu, to daje +10 do szyku i +20 do szpanu :D Jeśli już mamy być tak ściśli :D
“Hate to break it to you but that ship has sailed, wrecked, and sank to the bottom”
by Jaskier

Ilse ~Lyra ~Alice ~ Aika ~ Thomas ~ Aira ~
Bloo
Kropek

Postprzez Kannagi » 7 lut 2014, o 18:56

E tam. Owszem, alkohol należy pić ze szkła, bardzo ewentualnie z puszki (jak się puszki kupuje). Nawet niektóre plastikowe kubki się nadadzą, choć tu bywa już gorzej.

Picie wódki ze szklanki zapijając herbatem lub kiślem - i człowiek naprawdę czuje się studentem...
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Bloo » 7 lut 2014, o 19:02

Popraktykujmy picie z garnka... *-*
“Hate to break it to you but that ship has sailed, wrecked, and sank to the bottom”
by Jaskier

Ilse ~Lyra ~Alice ~ Aika ~ Thomas ~ Aira ~
Bloo
Kropek

Postprzez Kannagi » 7 lut 2014, o 19:47

Moja współlokatorka robiła w garku zupę z Amareny (najtańsze wino z Biedronki), piwa i czegoś tam jeszcze. Piły to chochlą, a mi się robiło słabo...
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Mister Z » 12 lut 2014, o 17:22

Brzmi jak kociołek Panoramixa :P Wódkę z plastikowych kubeczków to piłem w liceum i jakoś mi to już przeszło. Teraz definitywnie preferuję szklane pojemniki :D I nie mam na myśli słoików! Tak nawiasem to nawet o gumowcach słyszałem, ale bez przesady...
Mister Z

Postprzez Mela » 12 lut 2014, o 21:17

No taa, w gumowcach to zapewne można liczyć na dodatkowe walory smakowe. Szczególnie w takich noszonych ;D

Jak będę miała kiedyś nadwyżkę kasy (a nie wiem czy to kiedykolwiek nadejdzie), to będzie szyk, szpan i w ogóle;P
Mela
Artysta Alchemik

Postprzez Kannagi » 13 lut 2014, o 16:19

W rżniętych i dymanych, co, Mela? ;D
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Mela » 13 lut 2014, o 19:26

Toć to o buty chodzi! ;P
Mela
Artysta Alchemik

Postprzez Kannagi » 14 lut 2014, o 17:55

A mnie o naczynia!
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Mister Z » 19 lut 2014, o 13:36

Jak ja będę miał nadwyżkę kasy to zrobię sobie warunki do picia w postaci ogromnych półek z książkami z pozycją "O tym jak Jezus w Kanie Galilejskiej wodę w wino zmienił" za którym ukryte będą rozkoszne trunki :P
Mister Z

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Palarnia