Go to footer

Anna Bennett

Tematy sesyjne

Re: Anna Bennett

Postprzez Akia » 15 sty 2013, o 21:41

- Jak by nie było - image księży jest całkiem całkiem. Ja tam lubię skromne koszule w stonowanych odcieniach. Koloratka tego nie zmienia. Pobudzają wyobraźnię, co jest pod nimi. - Mrugnęła do Cait. Irit powinna dawno interweniować za takie świntuszenia. - Nie będę jednak startowała do księży. Wiesz, to nie w porządku... Im i tak jest strasznie ciężko. Pomyśl - postulowana abstynencja na całe życie. Wydaje mi się, że utrudnianie im tego jest podłe. Rozumiem, że pewnie i tak to robią, ale po co ja ich mam kokietować. W dowolnym barze mogę wyrwać jakieś mięsko, które zapamięta naszą noc jako niezłe bzykanie a nie grzech ciężki. Ech... Brakuje mi tego. Co powiesz na drinka wieczorem? Może się nam poszczęści.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 17 sty 2013, o 17:49

- Zawsze możesz zaczaić się na jakiegoś pastora - podpowiedziała Cait. - I pewnie, że piszę się na drinka, ale wezmę jeszcze znajomą, okej? - Złożyła usta w ciup. - Niedoszłą zakonnicę, tak przy temacie. Miała mieć w tym tygodniu śluby te ostateczne i zrejterowała. Fajna dziewczyna... - Parsknęła cicho. - I wydaje mi się, że nieźle zrozumie nasze potrzeby.
Kust er mich? wol tûsentstunt,
tandaradei,
seht wie rôt mir ist der munt!

Filmy & Książki & Manga i anime & Facebook

Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa.

Cain || Flavius ||Syriusz || Will || Eilian || Lythia || Nalinne || Ysbail || Shizuka || Erion
Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 17 sty 2013, o 20:04

Anna zrobiła wielkie oczy ze zdziwienia.
- Łał! To... świetnie! Chętnie ją poznam. I dowiem się, co ją do tego skłoniło. Orientujesz się może? Wiesz, jak myślę o zakonnicach, to przed oczami pojawia mi się mimo wszystko chór całkiem przekonanych do swojego powołania kobiet, śpiewających pod batutą Whoopie Goldberg "I will follow Him". To... Bardziej niespodziewane niż ucieczka z własnego ślubu!- Sięgnęła po kubek z herbatą i zajęła pozę uważnego słuchacza.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 17 sty 2013, o 21:52

Cait zastukała palcami w blat.
- Byłyśmy razem w liceum - przyznała. - Siedziała za mną w ławce. Zawsze siedziałam bokiem, oparta o ścianę i gadałam jak najęta. Agnes była jedyną osobą, która śmiała się z każdego mojego dowcipu, ale od zawsze mówiła, że idzie do zakonu. Była jedyną katoliczką w klasie, śpiewała we wszystkich możliwych chórach, hodowała szczury i złapała sama nietoperza, który znalazł się w magazynku przy sali gimnastycznej. - Parsknęła cicho. - Nie wiem jeszcze, co się stało, ale wierzę, że nam opowie. Jest bardzo otwarta.
tandaradei,

Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa.

Cain || Flavius ||Syriusz || Will || Eilian || Lythia || Nalinne || Ysbail || Shizuka || Erion
Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 30 sty 2013, o 19:57

Musiała wierzyć przyjaciółce na słowo, choć historia wydawała się coraz bardziej nieprawdopodobna. Z drugiej strony...
- Podobno najgrzeczniejsze nastolatki, buntują się zupełnie nieoczekiwanie i dużo gorzej w późniejszym okresie. - Próbowała wyjaśnić to bardziej sobie niż Cait. Wolała nie zakładać, że ją też uwiódł Samael albo stróża zastąpił jakiś demon. - To dokąd pójdziemy? Masz jakieś ulubione miejsce?
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 31 sty 2013, o 22:23

Cait zawahała się.
- Jest taki klub... H&H - powiedziała po chwili namysłu. - Mają dość ostrą selekcję, ale już mnie tam znają, więc nie ma problemu. Jest i gdzie się napić i pogadać, i gdzie potańczyć. To Manhattan, więc nie powinnaś narzekać. - Uśmiechnęła się lekko. - Tylko muszę spytać Agnes, czy nie ma nic przeciwko. Te H&H to od Heaven&Hell, ale nie są nachalni z wystrojem i symboliką.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 3 lut 2013, o 22:15

Uśmiechnęła się pod nosem. Irit może nie być zachwycona, ale w samym klubie mogą się dziać rzeczy dużo bardziej gorszące niż wykorzystanie samej nazwy, a nie mogła unikać dotychczasowego życia, przeciętnego dla większości mieszkańców ziemi.
- Brzmi dobrze. Zjemy i pójdę się ogarnąć w domu, a potem spotkamy się na miejscu. Może o dziewiątej? - Podsumowała swobodnie.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 5 lut 2013, o 21:08

Cait otwierała usta, ale wtedy jednocześnie zadzwonił jej telefon i domofon. Chwyciła komórkę, podbiegła do drzwi i, prowadząc dwie rozmowy na raz, jakimś cudem załatwiła to tak, że gdy otworzyła drzwi, znalazła za nimi i kuriera, i dostawcę sushi.
- Anno, mogłabyś? - poprosiła, podając jej wielkie pudło z jedzeniem. - Dziękuję... Gdzie ja miałam portfel? Ach ta... Lazarus, psik - popchnęła lekko sfinksa nogą. - Dziękuję bardzo... Ile można na pana czekać? Co? Ach, tak, rozumiem... Słucham? O Boże... - Wyjrzała zza rogu. - Mogłabyś włączyć telewizor na CNN? Już do ciebie wracam.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 6 lut 2013, o 00:51

Przyglądała się przyjaciółce w akcji i była nieodmiennie pod wrażeniem, jak ta mała kobietka załatwiała tyle spraw równocześnie. Najpierw chciała jej pomóc, ale w końcu uznała, że lepiej nie plątać się pod nogami, bo Cait da sobie radę ze wszystkim. Odebrała więc tylko pudło i zaczęła rozpakowywać wiktuały. Skoro jednak usłyszała niepokojące stwierdzenie i życzenie Cait, by włączyła CNN, przeszła szybkim krokiem pomieszczenie i włączyła telewizor.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 9 lut 2013, o 03:13

- ...nie wiadomo jeszcze, co spowodowało wybuch, policja nie dopuszcza prasy, ale na miejscu zdarzenia pojawiły się już służby specjalne. Czekamy na oficjalne oświadczenie władz... Ruch w całym mieście został zablokowany, wszystko wskazuje na atak terrorystyczny...
Za plecami reporterki w eleganckim, zielonym kostiumie widać było płonący wieżowiec.
- To kawałek sąd - wyjaśniła Cait. - Ale dalej Manhattan. Nie wygląda za dobrze...
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 9 lut 2013, o 03:42

Anna wpatrywała się z otwartymi ustami w ekran.
- O mój Boże... - Wyrwało jej się westchnienie. Dłuższą chwilę nie znajdowała innych słów, a jej oczy zaszły łzami. - Rozpoznajesz, co to za miejsce? Biurowiec, apartamentowiec? Boże! Muszę zadzwonić do rodziców. - Natychmiast skoczyła po telefon i wybrała numer do domu. Jeśli o tym usłyszeli, musieli umierać z niepokoju o nią.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 9 lut 2013, o 03:54

Cait położyła jej dłoń na ramieniu.
- Jest po piątej - przypomniała jej. - W Anglii to będzie, bo ja wiem, prawie jedenasta? Jesteś pewna, że nie śpią? - Zerknęła w stronę telewizora. - To biurowiec, ale nie pamiętam, co tam się mieści. W sensie, nic ciekawego... Nie uważasz, że gdyby twoi rodzice już o tym słyszeli, dzwoniliby do ciebie na komórkę?
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 9 lut 2013, o 23:44

Powstrzymała się przed naciśnięciem klawisza połączenia.
- Masz rację... Skoro nie dzwonili, to lepiej jeśli dam im spokojnie przespać noc. Napiszę do nich za kilka godzin. - Opadła na kanapę przed telewizorem. - Mam nadzieję, że choć część ludzi już skończyła tam pracę. Że to nie jedna z tych strasznych firm, gdzie wszyscy siedzą do nocy. Przecież to by było jak 11 września. - Wpatrzyła się w płomienie, czekając, aż dziennikarze podają więcej informacji. Choć chciała tam pobiec, wiedziała, że to beznadziejny pomysł, bo gapie tylko utrudniają akcję ratunkową.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 10 lut 2013, o 03:23

Cait wyłączyła telewizor.
- Lepiej poczekać, jak oni też będą wiedzieli coś więcej - stwierdziła. - Minie chwila, nim sytuacja się wyjaśni, a dziennikarze będą starali się podkręcić atmosferę. Nie masz ochoty na papierosa? - Spojrzała uważnie na Annę. - Mi to zawsze pomaga w takich sytuacjach... - Zerknęła na wyłączony odbiornik. - Nie wierzę, że to muzułmanie... - dodała ponuro.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 10 lut 2013, o 16:33

- Pal, jeśli chcesz. Mi to nie przeszkadza. Ale sama najchętniej skakałabym po wszystkich kanałach informacyjnych w poszukiwaniu nowych informacji. Wiem, że słuchanie w kółko tego samego bełkotu jest beznadziejne, ale ja tak zabijam stres. I wiesz... Może to dziwne, ale nie traktuję Al-Kaidy jak muzułmanów. To międzynarodowa siatka terrorystyczna o olbrzymich wpływach i możliwościach. Kto inny może za tym stać? IRA? Byli Sowieci? Oburzeni? Cait, to cały budynek! - Nawet nie była pewna, czy ma ochotę zostać w pomieszczeniu, czy uciec poza granice Manhattanu. W tej chwili nie było to najbezpieczniejsze miejsce.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 10 lut 2013, o 22:02

Cait wzruszyła ramionami.
- Póki co, islam specjalizuje się w terroryzmie - stwierdziła. - A ja nie znoszę Arabów... - Skrzywiła się. - Nie za to, że są Arabami. Nie lubię tej kultury. Moja kuzynka wyszła za Syryjczyka. - Usiadła w fotelu, jakby zapominając o papierosie. - A potem... Wiesz, tak jak piszą w tych wszystkich książkach. Było cacy, pojechali do niego, nie wróciła już ani ona, ani dzieci. Teściowa ją biła, kazała zmienić wiarę... Tina się w końcu pochorowała i umarła, a oni nawet nie powiadomili rodziny. - Przeczesała włosy palcami. - Mogłabym tam wymieniać i wymieniać... - Westchnęła. - A Al-Kaida jest islamska. Podaj mi telefon, zadzwonię do znajomego, powinien coś wiedzieć.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 10 lut 2013, o 23:37

Nie było sensu się kłócić. To były kwestie kulturowe, ale też indywidualne. Tak samo jak w Stanach - niektórzy aprobowali wychowywanie dzieci przez pary homoseksualne, inni widzieli w tym szatana i nawoływali do odrzucenia całego dorobku naukowego z ewolucją i Wielkim Wybuchem łącznie. W islamie można było podzielać poglądy fundamentalistów i rozsądnych liberałów. Rewolucje się o to toczyły, jak pamiętała z jakiś czas temu oglądanego Persepolis.
Rozejrzała się za komórką Cait i zlokalizowawszy ją, przekazała przyjaciółce. Ona znała wszystkich w Nowym Jorku, przekonywała się z każdą minutą Anna. Wzbudzało to autentyczny podziw, ale też zaniepokojenie. W czasie, kiedy agentka zajmowała się telefonem, rozejrzała się za Irit. Dość długo nie rzucała jej się w oczy - to było aż dziwne.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 11 lut 2013, o 17:31

Irit - i prawdopodobnie też ten drugi anioł - dalej nie pokazali się w salonie. Nie było żadnych oznak życia od anielicy. Cait nie zauważyła niepokoju Anny, tylko spokojnie wybrała numer. Dodzwoniła się za drugim razem.
- Sorry, Jimmy - powiedziała z rezygnacją. - Mógłbyś mi powiedzieć, co się dzieje? - Umilkła i wstała. Gestem nakazała Annie, by się poczęstowała, i sama sięgnęła po sushi. Jadły w milczeniu przez kwadrans, aż kobieta w końcu mruknęła. - Dzięki. Zadzwoń, jak będziesz mógł. - Rozłączyła się, odłożyła telefon i westchnęła. - Brzmi jak sekta. - Przyznała niechętnie.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 12 lut 2013, o 23:06

- Sekta? - Zapytała z jawnym niedowierzaniem. Słyszała o zbiorowych samobójstwach i dążeniu do zniszczenia jakiś instytucji, które dane zgromadzenie uznawało za zagrożenie dla ludzkości. Jednak Anna, podobnie chyba jak Cait, nie wierzyła w działania na taką skalę i to w sercu Manhattanu. - Co dokładnie powiedział Jimmy? - Wszystko do siebie nie pasowało. Na dodatek zaczynała ją dręczyć nieobecność Irit. Czyżby złamała swój kodeks i opuściła ją, by polecieć na miejsce tragedii? "Irit, gdzie jesteś?" Spróbowała połączyć się z anielicą tą dziwną telepatią.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 13 lut 2013, o 00:34

"Obok" usłyszała odpowiedź. "Mamy wrócić?" Chwila ciszy. "Powinniśmy wrócić, poczujecie się z nami lepiej. Ale jeśli nie chcesz, poczekamy jeszcze."
- Krzyże - odpowiedziała Cait lekko drżącym głosem. - Powiedział, że na gruzach znaleziono setki namalowanych krwią krzyży... - Odchrząknęła. - Ale nie było go jeszcze na miejscu, więc nie widział tego na własne oczy. Chociaż nie widzę tu zbyt wielu możliwości na plotkę... Nie w jego pracy.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 22 lut 2013, o 20:31

Pokręciła z niedowierzaniem głową, jednocześnie w myślach odrzucając propozycję Irit. "W porządku. Myślałam, że coś się stało i dlatego was nie ma."
- Sekta w centrum Manhattanu... W głowie się nie mieści. - Zwróciła się w końcu do Cait. - Ciekawe, co chcieli uzyskać tym pożarem. Zbiorowe samobójstwo czy coś innego.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 23 lut 2013, o 17:43

"Jesteś pewna?" spytała jeszcze raz Irit. "Nie będziemy się odzywać, ale nasza obecność powinna sprawić, że poczujecie się lepiej. Bezpieczniej. Tak to działa."
- Nic jeszcze nie wiedzą - powiedziała Cait nieco nerwowo. Zaczęła bawić się wisiorkiem. Jeden z kotów wskoczył na szafkę z telewizorem, zasłaniając ekran. - Jest mi niedobrze.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 4 mar 2013, o 13:15

Reakcja Cait była nietypowa. Musiała mieć jakąś traumę albo być wrażliwsza, niż mogłoby się komukolwiek zdawać.
- Połóż się tu, tylko na boku i oddychaj głęboko. Przyniosę jakąś miskę na wszelki wypadek. - Pomogła przyjaciółce położyć się na kanapie i podłożyła jej poduszkę pod głowę.
"Chodźcie. Cait źle się czuje. Może się jej poprawi, kiedy wrócicie." Zwróciła się do Irit. Sama nie odczuwała jakiś dolegliwości, może dlatego, że mogła w każdej chwili usłyszeć głos anielicy, a przez ostatnie dni doświadczała raczej nadmiaru niż niedostatku obecności stróży.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 6 mar 2013, o 04:21

Cait uśmiechnęła się do niej słabo, ale położyła się i z wdzięcznością przyjęła przyniesioną z łazienki miskę.
- Dziękuję - powiedziała, patrząc na Annę przepraszająco. - Zaraz mi przejdzie...
Irit, która wróciła do pomieszczenia, gdy jej podopieczna szukała miski, poruszyła niespokojnie skrzydłami.
- Mój przyrodni brat był w sekcie - mruknęła agentka. - Ledwo kilkuosobowej, ale... Popełnili zbiorowe samobójstwo. Byłam smarkata, a on był sporo starszy, ale to było beznadziejne.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 6 mar 2013, o 11:28

Kucnęła obok przyjaciółki i pogładziła ją po ramieniu.
- Bardzo współczuję. Skoro to nadal boli, to może dla własnego spokoju nie czytaj gazet i nie oglądaj telewizji przez jakiś czas. Nie ma sensu, żebyś się tym katowała. - Mogła sobie tylko wyobrażać, przez co przechodzi Cait.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 7 mar 2013, o 00:28

Uśmiechnęła się lekko. Wyglądała na nieco spokojniejszą.
- Zaraz mi przejdzie, dziękuję - powtórzyła i ścisnęła dłoń Anny. - W sumie prawie go nie znałam. Moja matka dalej się po tym nie wyleczyła. - Odgarnęła włosy z twarzy. - Możesz uchylić okno? Jest tu nieco duszno... I pogoń kota, bo zaraz wsadzi nam nos do jedzenia.
Na stole siedział syjam w towarzystwie rudego dachowca. Oba zdawały się być zafascynowane jedzeniem na wynos.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 15 mar 2013, o 18:36

Anna poniekąd rozumiała koty, choć raczej nie sądziła, by szybko miały ochotę z Cait wrócić do posiłku. Po drodze do okna chwyciła oba pod przednie łapy i pomogła zsunąć się ze stołu. Mogła założyć się o dowolną sumę, że i tak zaraz tam wrócą.
- Może zrobić Ci jeszcze gorącej herbaty? Albo setkę wódki, o ile masz zapas. - Zapytała, próbując uporać się z oknem. Przy okazji wyjrzała, szukając w okolicy znaków, że w mieście wydarzyła się tragedia.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 17 mar 2013, o 00:11

- Jest whiskey, rum, gin i jakieś wino - mruknęła Cait, siadając. - W sumie najlepsze będzie whiskey. Polej nam obu... Skoczę do łazienki i możemy brać się za jedzenie. - Uśmiechnęła się i wstała. - Wiesz, gdzie jest barek, prawda? - Upewniła się i zniknęła za drzwiami.
"Herbata byłaby lepszym pomysłem" powiedziała Irit z rezygnacją.
Anna dostrzegła zakorkowaną ulicę i kilka jadących na sygnale radiowozów i dwie karetki, ale nic ponadto. Nie było to też nic co wyróżniałoby się jakoś szczególnie w krajobrazie miasta. Może mniej było pieszych, ale nie mogła być tego pewna.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Akia » 17 mar 2013, o 12:29

Odwróciła się do anielicy.
"Nie przesadzaj. Nie będziemy się przecież upijać. Chodzi o lekkie ukojenie nerwów i rozluźnienie. Poza tym to robi dobrze na trawienie."
Ciekawe, że Irit nie oponowała, kiedy Anna umawiała się z Cait na wyjście do klubu. Rozmyślanie na tym nie miało jednak sensu. Rozejrzała się za barkiem i zajęła napełnianiem szklaneczek.
"Wiesz, co się wydarzyło w tym budynku? To sekta czy Samael organizuje sobie miejsce na ten jego bal?"
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 17 mar 2013, o 18:08

Irit przez chwilę nie odpowiadała, ale ciężko było wyczytać cokolwiek z jej twarzy.
"Nie powinnyście się obawiać" odparła w końcu. "Nie do końca zrozumiałam... Ale Królestwo wie i chyba nie potępia." Zmarszczyła lekko brwi. "W tym budynku działy się złe rzeczy. Bardzo złe rzeczy." Westchnęła. "Ale moralność szeolicka nie nadaje się do takich spraw. Regenci będą wściekli."
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Gramy!