Go to footer

Propozyszons

Ustawki na sesje

Propozyszons

Postprzez Kannagi » 31 sie 2016, o 21:04

Taki temat do ustaleń, propozycji i plot trzy po trzy.

Na chwilę obecną chciałabym zaproponować, że poprowadzę swoją interpretację Crystalicum.

Obrazek

Co to jest?

Fantasy w kosmosie. No dobra, może nie do końca. To po prostu fantasy, w którym żegluje się w kosmosie, a zamiast wysp i kontynentów mamy planety. Ale ogólnie wiecie, elfy, krasnoludy, magia i te sprawy, żadnego sf, żadnego futuryzmu ani nic. Realia zalatują najbardziej chyba renesansem.

Dlaczego to?
Bo jebłam ostatnio z tym Wampirem i wyciągam wnioski. Świat Mroku jest super, stary i nowy, ale wymyśliłam potężną intrygę na lata intensywnego grania, mea culpa. Kiedyś do ŚM na pewno będę chciała wrócić, bo go uwielbiam, ale to dalej dość ponure miejsce - o klimacie mówi się w końcu gothpunk.

A Crystalicum to taka manga przygodowo-awanturnicza. Trochę tu piratów oraz płaszcza i szpady, ale też Indiany Jonesa i mang shounenowych w rodzaju choćby Inuyashy. Jest kolorowo, radośnie, bezstresowo i nie do końca na poważnie. No wiecie - statki pod pełnymi żaglami śmigają między gwiazdami. Nadal nie umiem rozkminić, co się dzieje, jak ktoś wypadnie za burtę, ale postanowiłam nie próbować. Po prostu nie wypadajcie za burtę, dobrze?

A więc czysty relaks, przygoda i wyjebanie. No chyba, że ktoś się będzie bardzo starał - to takie ostrzeżenie, jakby kogoś kusiło, żeby sprawdzać moją cierpliwość <tu wyobraźcie sobie znaczące spojrzenie>.

Trzy słowa organizacyjne
Jak pomysł przejdzie to założę dodatkowy temat na informacje. Podręcznik posiadam, ale standardowo powprowadzam do świata trochę sporo twórczych zmian, więc się za bardzo nie przejmujcie, jeśli nie kojarzycie systemu. Wszystko opowiem/wkleję tutaj, a czego nie opowiem - jest banalne jak konstrukcja cepa.

Na sam początek obstawiałabym przy uproszczonym sposobie robienia postaci (który polega na wyborze rasy, profesji i funkcji fabularnej), ponieważ i tak jest przy tym więcej zamieszania niż to potrzebne. Rasy, profesje i funkcje można tworzyć, ale na razie bym się od tego wstrzymała.

Dostępnych ras jest 10: 2 rodzaje elfów, 2 rodzaje krasnoludów, 3 rodzaje ludzi, 2 rodzaje zwierzołaków i gnomy. Z oferowanych profesji mamy awanturnika, dowódcę, maga, mędrca, mówcę, spryciarza, śledczego, obieżyświata, wojownika i żeglarza. Z funkcji - amanta, bystrzaka, czarnego piotrusia, mięśniaka, paniątko, przyjaciela, przywódca, samotnika, słodkiego drania i śmiałka. Rozpiskę, co dokładnie co znaczy wrzucę jak postanowimy już czy w to gramy.

Kampania byłaby raczej krótka. Sesje planowane są raz w miesiącu, w sobotę lub niedzielę - chyba, że jakimś cudem uda nam się spotykać częściej (ekhm). Co więcej, tym razem gramy tak, że nawet jak ktoś się nie zjawi to szkody nie będzie. Jak mówiłam - luz i spontan. Na razie planuję około dziewięciu spotkań, ale wszystko się może jeszcze zmienić.

Stosunkowo zależałoby mi, żebyście od początku tworzyli drużynę, dlatego - jeśli się zgodzicie - zrobiłabym na forum temat, gdzie można byłoby uzgodnić mniej więcej kto jaką chce postać, jakąś wspólną historię, nawet można byłoby wrzucać jakieś krótkie podsumowania sesji i fakty - bo tym razem pobawilibyśmy się bardziej w trzech muszkieterów niż wielkie polityki.

Pytania, opinie, sugestie?
Kust er mich? wol tûsentstunt,
tandaradei,
seht wie rôt mir ist der munt!

Filmy & Książki & Manga i anime & Facebook

Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa.

Cain || Flavius ||Syriusz || Will || Eilian || Lythia || Nalinne || Ysbail || Shizuka || Erion
Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Re: Propozyszons

Postprzez Mela » 31 sie 2016, o 22:17

Dwa bardzo mądre pytania z mojej strony:
- nie mam jednak pracować nad Towiją?
- czy raczej chodzi o to, że toto będzie na żywo, a ŚM w Twoim wydaniu przenosi się na forum?
Mela
Artysta Alchemik

Postprzez Kannagi » 31 sie 2016, o 22:20

- MASZ ;D
- DOKŁADNIE O TO ;D
tandaradei,

Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa.

Cain || Flavius ||Syriusz || Will || Eilian || Lythia || Nalinne || Ysbail || Shizuka || Erion
Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Bloo » 31 sie 2016, o 22:25

Obrazek
Gomen, nie mogłam się powstrzymać XD

Ja jestem za i generalnie nie mogę się doczekać. Tylko wiecie, jestem po ST i mam ochotę ciskać fireballe w co popadanie XD
“Hate to break it to you but that ship has sailed, wrecked, and sank to the bottom”
by Jaskier

Ilse ~Lyra ~Alice ~ Aika ~ Thomas ~ Aira ~
Bloo
Kropek

Postprzez Akia » 31 sie 2016, o 22:34

Jak dla mnie spoko, póki nie będziesz ode mnie oczekiwała wrażliwości na mangowość świata i odgrywania Shounenów (nadal nie wiem, co to jest - znaczy mi mówiłaś, ale nadal znam tylko 3 japońskie słowa i to nie jest jedno z nich). Martwi mnie odległość sesji - miesięczne różnice nie wpływają pozytywnie na zaangażowanie i jakość gry, a podczas spotkań będziemy się dłużej rozgrzewać. Ale to już pytanie do Ciebie - czy dasz radę nas tak ciągnąć.

A ja chcę grać obieżyświatem bystrzakiem, któremu nieobce jest zamykanie ludzi w piwnicy pełnej potworów, gdy sytuacja tego wymaga (taaaa... to chyba moja ulubiona akcja Rosy - zamierzam ją przenieść do nowej postaci). Nie wiem, czy komukolwiek potrzebny w małej drużynie obieżyświat, ale to pierwsza myśl. Jak nie, niech będzie śledczy, dowódca czy żeglarz. Nie przewiduję żadnych elfów ani zwierzołaków. O!

Bloo - ależ ja ich kocham... Andy <3
Akia
Kwękadełko

Postprzez Bloo » 31 sie 2016, o 22:40

Jeśli o mnie chodzi to możemy się spotykać nawet co tydzień, ale podejrzewam, że to nie wypali. Zakładam, że ta opcja też jest do dalszej dyskusji, ale bezpiecznie chyba na razie założyć jedną sesję miesięcznie. Mnie się podoba pomysł na obieżyświata bystrzaka! Ja już to widzę! :D
Ja chyba wezmę maga, ostatnio mam jakąś głupawkę:
Fireballem w niego i w nogi!
O!
“Hate to break it to you but that ship has sailed, wrecked, and sank to the bottom”
by Jaskier

Bloo
Kropek

Postprzez Akia » 31 sie 2016, o 22:47

Stranger things ma potwierdzony 2 sezon :P

Poza tym obieżyświat bystrzak jest dobrym pomysłem, tylko nie wiem, czy użytecznym. Jak mamy maga, potrzebujemy wojownika i kogoś ze skilami społecznymi, nie? Nie wiem, jak w to się wpisuje obieżyświat bystrzak.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 31 sie 2016, o 23:00

Można wymyślić własną profesję jakby co. Spis profesji jest jednak kapkę zbyt ubogi, ale ten system chyba w ogóle nie został za bardzo rozwinięty, a twórcy przerzucili się na karciankę.

PS. Polecam, żeby choć jedna osoba miała umiejętność żeglarstwa.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Bloo » 31 sie 2016, o 23:07

Obieżyświat może mieć chyba żeglarstwo? Co nie?
by Jaskier

Bloo
Kropek

Postprzez Akia » 31 sie 2016, o 23:08

Ma znajomość Wszechświata.
Akia
Kwękadełko

Postprzez Kannagi » 1 wrz 2016, o 00:02

Można zrobić własną profesję ;D

Czy ktokolwiek będzie chciał grać magiem? Bo jeśli nie, to daruję sobie szczegółowe pisanie o magii.
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Postprzez Bloo » 1 wrz 2016, o 03:30

Muhahahahahahahahahahahhahahaha <kaszl, kaszl>
Jestę nietoperzę!
Znaczy się Paladonną ognia XD
BÓJCIE SIĘ! XD
by Jaskier

Bloo
Kropek

Postprzez Kannagi » 1 wrz 2016, o 13:21

Ekhm :zerk:

Zrobiłyśmy wczoraj z Marć postać maga, łatwo dopasowywalną do każdej drużyny (no, prawie), dzięki czemu udało mi się zdecydować na pewne zmiany w systemie. Crystalicum ma sporo zasad opcjonalnych.

W ogóle, to Damian, kochany - my już trochę się napaliłyśmy, ale wiesz, jak masz jakieś ale, albo chcesz zaproponować inny system to krzycz, tu już ludzie po prostu chcą grać, MG prowadzić, więc trochę się nakręcamy, ale masz takie samo prawo głosu jak wszyscy XD

Powrzucam dziś jeszcze trochę i wprowadzę zasady opcjonalne do tego, co już wrzuciłam. Na razie idę maziać po podręczniku :skik:
tandaradei,

Kannagi
Władczyni Tej Kuwety

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Rekrutacja