No dobra. "Pandora Hearts" ma dużo wspólnego z "Alicją w Krainie Czarów".
Vincent jako dziecko miał bardzo, ale to bardzo tragic past, przez co wyrósł na psychopatę - w wieku dojrzałym specjalizuje się w robieniu nożyczkami krzywdy pluszakom, jest mizoginem (aczkolwiek sypia z kobietami dla własnych celów) i ma obsesję na punkcie uszczęśliwiania swojego starszego brata a) bez konsultacji z tymże b) w rozumieniu "zabiję wszystkich, którzy krzywdzą mojego brata" i knuciem bardzo skomplikowanych i groźnych w skutkach intryg. Do tego:
Łączy się z Susłem i Królową Kier z "Alicji"
Co do
Breaka - to tutejszy Szalony Kapelusznik. Jest pieprznięty, twierdzi że nikogo nie potrzebuje, specjalizuje się w dokuczaniu innym i wkurwianiu wszystkich dookoła. W sumie ma naprawdę dobre serducho, tylko się do tego nie przyznaje, bo jest stary (od jakiegoś czasu się nie starzeje), zgorzkniały, cyniczny i specjalizuje się w "nie jesteśmy przyjaciółmi - używamy się dla obopólnych korzyści" oraz innych takich. Generalnie to ten typ, który ciągle się uśmiecha tak, że wszystkich dookoła przechodzą dreszcze.
Gilbert to popychadło wszystkich dookoła. Ciągle ma deprechę, wszyscy mu dokuczają, łącznie z jego panem (Ozem), za którego Gil oddałby życie. Zwany pieszczotliwie wodorścianym łbem, jak nie ma deprechy to się wścieka, ale i tak przeważa deprecha i bycie popychadłem. Strzela groźne miny i sprawia wrażenie niedostępnego, ale w gruncie rzeczy boi się wszystkiego i wszystkich. Niby jest Krukiem, ale w praktyce to popychadło Białego Królika - Biś.
Role Białego Królika i Alicji dzielą
Oz i
Alice.
Alice jest dzieciakowata, żarłoczna (jej potrzeby sprowadzają się do wpierdzielania mięsa), naiwna, wkurzająca i o dobrym serduszku. To jedyna osoba, z którą kłóci się Gilbert (co moim zdaniem stawia obydwoje na dole drabiny społecznej...), wyzywają się jak dzieciaki, Alice próbuje ustawiać Oza jako jego "pani", ale w gruncie rzeczy jej rolą jest wygłaszania prostych, oczywistych stwierdzeń, o których reszta nie myśli, bo ma deprechę/pokrewne. W sumie Alice jako jedyna nie deprechuje, ale to chyba z powodu mentalności ośmiolatki...
Oz to dusza bardzo pokrewna Alice, z tym, że on ma mentalność trzynastolatka. Jest inteligentny, spostrzegawczy, gotów do poświęceń i chronienia swoich najbliższych, trochę "po trupach do celu" (gdzie celem jest często ochrona tego, co mu drogie). Oz też ma tragic pasta, ale przez większość czasu lata z szerokim bananem na twarzy, w wolnych chwilach pastwi się nad Gilbertem i poprawia ludziom humory, choć bywa też cholernie złośliwy i cholernie się przejmuje. Generalnie dzieciak ma jaja, tupet, dużo pozytywnej energii, jest bezczelny i zdeterminowany, pcha nos w swoje sprawy.
Na początku mangi to Oz wydaje się Alicją, ale potem to on okazuje się Królikiem.
I w ogóle nie wiem, po co ja to płodzę, skoro miałyście swoje opisy XD Ale generalnie wniosek jest taki, że Vincent to psychopata nr 1, Break nr 2, a Oz nr 3. Alice to przygłupie dziecko, a Gil to popychadło i ulubiony obiekt docinek wszystkich dookoła.
Zrobiłam quiz pod konkretnych ludziów i mam już wszystkie opisy:
Your Result: Xerxes Break
You are a goofball, and you know it! You use people for your own devices, and you tend to do/say stuff that usually brands you as a a clown. You like sweet things, and you like to make fun of people. You also have a creepy dark side and you make enemies far too easily. Does someone hate you for no reason? Give that nutball a reason! You don't care what anyone thinks of you, and you never ask anyone's advice. But somehow, everyone loves you.
Your Result: Gilbert Nightray
You are quite the character, you're dark and mysterious but there are a few precious people in your life that you would give your life for. You are easily embarrassed, and a tad irritable. Also, people pick on you easily. But that never stops you. You're loyal and sweet to only your master, and you hate that rabbit who calls you "Seaweed head."
Your Result: Oz Bezarius
You are care free and easy-go lucky. You care deeply about all your friends and everyone loves you. You can be quite foolish at times, and sometimes have no idea what is going on. You press forward anyway and you will protect your friends at the cost of your life.
Your Result: Alice "B-rabbit"
You are a bit simplistic at times, and you can be quite terrifying if someone makes you mad. But you can be really adorable and innocent if you want something. You have trouble understanding human concepts, like love, and you are a tad possessive. You also have quite the reputation, and if anyone dare angers you, you beat them up.
Your Result: Vincent
Congratulations, you're a creep! You are quite the smooth-talker and eerily friendly. You have many enemies, but they don't stand a chance against your toy-dissecting creepiness! You care particularly about one special person in your life, almost to the point of obsession.